Asociatia Patronala a Prelucratorilor de Mase Plastice ASPAPLAST®

Informare tehnico-economica

Legislatie

Login Form

 Noutati in domeniul TVA si impozite aplicabile din 1 iulie 2012 (OUG 24/7 iunie 2012)

Normele de aplicare ale OUG 24/2012 – HG 670/2012

Organizare: Centrul de Conferinte World Trade Institute – Hotel Pullman (fost Sofitel), Bucuresti, 2 August 2012, 17.00-20.30

Seminar sustinut de Cristian RADULESCU

CE VETI AFLA:

  • Modificarea si completarea Codului Fiscal cu incepere de la 1 iulie 2012 (OUG 24/2012), dar si alte modificari de actualitate, in domeniul TVA, Impozitului pe Profit, Impozitului pe Venit (inclusiv pentru nerezidenti) si Contributii Sociale Obligatorii, dar si principalele spete si exemple aferente.
  • Pe langa aceste subiecte de ultima ora, dumneavoastra puteti solicita, pe baza unui chestionar transmis anterior, si alte subiecte specifice activitatii dumneavoastra.

SUBIECTE DEZBATUTE:

 

I. NOUTATI TVA

In cadrul acestui Modul se vor discuta principalele noutati in domeniul impozitelor directe aplicabile de la 1 iulie 2012 prin OUG 24/2012 publicata in Monitorul Oficial nr. 384/07.06.2012. Amintim printre acestea, urmatoarele modificari:

  1. Se implementeaza in legislatia nationala Decizia nr. 2012/232/UE, prin care Romania a fost autorizata sa limiteze dreptul de deducere a TVA la 50% aferente achizitiei, inchirierii sau leasingului de autoturisme, precum si a cheltuielilor legate de acestea. Fata de prevederile actuale, sfera de aplicare a limitarii dreptului de deducere a TVA se va extinde si asupra inchirierii, leasingului si a altor cheltuieli legate de vehiculele respective. Prin normele de aplicare a Codului fiscal, care vor intra in vigoare de la 1 iulie se va explicita modul de aplicare a noilor prevederi .
  2. Majorarea plafonului de scutire pentru mici intreprinderi de la 35.000 la 65.000 de euro. Pentru anul 2012 exista prevederi tranzitorii de trecere la noul plafon.
  3. in vederea accelerarii procesului de scoatere din evidenta persoanelor impozabile care nu au un comportament fiscal adecvat, respectiv nu depun deconturi de TVA, sau nu desfasoara activitati economice o anumita perioada, se modifica prevederile legale existente astfel incat monitorizarea acestor persoane sa poata fi efectuata in mod continuu de organele fiscale.
  4. Aplicarea regimului special de scutire
  5. Inregistrarea in scopuri de TVA

Alte teme de interes la cererea participantilor, transmise anterior seminarului pe baza unui chestionar (inclusiv probleme practice).

II. NOUTATI IMPOZITE

In cadrul acestui Modul se vor discuta principalele noutati in domeniul impozitelor directe aplicabile de la 1 iulie 2012 prin OUG 24/2012 publicata in Monitorul Oficial nr. 384/07.06.2012. Amintim printre acestea, urmatoarele modificari:

  1. Impozit pe Profit:
    1. Modalitatea de declarare si plata a impozitului pe profit modificata;
    2. Sfera de aplicare a prevederilor care limiteaza dreptul de deducere a cheltuielilor privind combustibilul se extinde si asupra altor cheltuieli aferente vehiculelor respective;
    3. Acordarea unei deduceri la calculul profitului impozabil, prin intermediul provizioanelor fiscale, pentru contribuabilii cesionari care achizitioneaza creante neperformante;
    4. Contractele de fiducie;
    5. Prevederi specifice pentru contribuabilii care aplica reglementarile contabile conforme cu IFRS;
    6. Deductibilitatea anumitor cheltuieli in legatura cu domeniul public al statului;
    7. Diferente din evaluarea titlurilor de participare si a obligatiunilor emise pe termen lung;
    8. Beneficii acordate salariatilor in instrumente de capitaluri;
    9. Vanzarea de titluri de participare de catre nerezidenti.
  2. Impozit pe Venit
    1. Extinderea sferei de aplicare a limitarii deductibilitatii cheltuielilor aferente vehicule rutiere motorizate si asupra celorlalte cheltuieli aferente acestora precum si alte precizari importante.
    2. Eliminarea obligatiei contribuabilului de determinare a castigului net trimestrial/pierderii nete trimestriale din transferul titlurilor de valoare.
    3. Pentru castigurile/pierderile din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, realizate pana la data de 1 ianuarie 2013, obligatiile fiscale sunt cele in vigoare in perioada respective.
    4. Clarificarea tratamentului fiscal in cazul contribuabililor care au ca obiect de activitate colectarea si valorificarea de deseuri si obtin ocazional si venituri din valorificarea celorlalte bunuri mobile sub forma deseurilor din patrimoniul afacerii.
    5. Schimbarea rezidentei intr-un stat cu care Romania nu are conventie de evitare a dublei impuneri;
    6. Taxarea in Romania a venitului din orice sursa;
    7. Deducerea contributiilor sociale obligatorii din venitul brut;
    8. Contribuabilii impusi pe norme de venit si care obtin un venit mai mare de 100.000 euro;
    9. Plati anticipate – termen de virare;
    10. Retinerea la sursa a impozitului pentru unele activitati independente.
  3. Impozite si taxe locale
    1. Clarificarea valorii declarate pentru stabilirea taxei pentru eliberarea autorizatiilor de construire;
    2. Clarificarea modului de calcul al impozitului pe spectacole;
    3. Au fost modificate exemplele X si XI de la pct. 71 alin. (4) din Normele metodologice, referitoare la stabilirea termenului de plata a impozitului pentru cladirile dobandite in lunile septembrie si octombrie ale unui an fiscal;
  4. Contributii sociale obligatorii
  5. Diverse

Alte teme de interes la cererea participantilor, transmise anterior seminarului pe baza unui chestionar (inclusiv probleme practice).

INSCRIERE:

 
  • Taxa instruire: 450 Lei + TVA
  • Discounturi: 3% - 2 persoane; 5% - 3 persoane; 7% - peste 4 persoane
  • Inscrieri: Fax: (021) 319 12 96 / Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. / Tel: (021) 202 44 09
  • Persoana de contact: Silvan CONSTANTIN, Mob – 0724 413 568

 Formular Inscriere

This website uses cookies
We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners who may combine it with other information that you’ve provided to them or that they’ve collected from your use of their services